Klik op de foto voor een vergroting

De sneller posteerde zich vrijwel altijd in een hinderlaag en viel zijn slachtoffer van achteren aan. Zo werd namelijk voorkomen dat bij het zien van de aanvallen de Nini het lichaam voortijdig zou verlaten en alle moeite vergeefs zou zijn geweest. Overal ter wereld zijn er mensen die bepaalde regels aan hun laars lappen, nou die vond je onder Alfoeren ook, de laarzen droegen ze niet, maar wat denk je hiervan:

Eind september 1899 ontstond er door een aardbeving in de Elpaputih-baai een vloedgolf die thans nog bekend staat als AIR TURUN NAIK air=water, turun=dalen; naik=stijgen). Tijdens deze ramp kwam 90% van de bevolking van het tweelingdorp Paulohi-Samasuru (Elpaputih) door verdrinking om het leven. Een groot aantal lijken werd door de vloedgolf ver achter het strand, in het bos, op het land geworpen. In het achterland wonende Alfoeren daalden uit de bergen af, snelden de lijken en versierden hun baileo's met de veroverde trofeeŽn. Je mag van ons aannemen dat er in die koppen weinig of geen nini meer aanwezig was. Sindsdien plaatsten de christelijke kustbewoners een stenen bol op de grafmonumenten van hun overledenen";

We hebben niet begrepen of men dit ook deed op de graven van de gesnelde slachtoffers. Dergelijke grafmonumenten komen ook voor op de begraafplaats van Makariki en daar betreft het in geen geval verminkte doden.

zie foto boven: batu-batu nisan of Hatu Rihalo

vorige - volgende